tiistai 8. marraskuuta 2016

Ensimmäiset kosketukset omaan linjaan -part 5, vyönsolki

Seuraavana oli tiedossa vyönsoljen tekeminen. Ajattelin tehdä isälle vyönsoljen isänpäivälahjaksi pronssista. Isäni tykkää golfata, joten tein hänelle golf-aiheisen vyönsoljen.


Ensin piti jälleen piirtää 1:1 -malli paperille jonka jälkeen kuva kopioitiin, leikattiin irti paperista ja kopioitiin kipsille hiilipaperin avulla. Tämän jälkeen kaiverrettiin negatiivikuva kipsille.


En ollut varma miltä se tulee näyttämään valmiina mutta ajattelin kokeilla onneani ja nähdä miltä se näyttää.Seuraavaksi sulatimme juustokuorivahaa juoksevaksi ja "maalaismme" kipsin päälle kerroksittain vahaa. Vahakappaleeseen tehtiin pienet päästöt reuonoille vinottain, jotta kappale lähtee irti valuhiekasta.

Käytimme siis hiekkavalua: otetaan muotti, johon tiivistetään öljyhiekkaa muutamassa kerroksessa  pakkasessa olleeseen vahamallin päälle, irroitetaan hiekasta, painetaan takaisin ja pistetään talkkia päälle ja tiivistetään nurjapuoli hiekkaan. Lopuksi tehdään valureikä ja valetaan materiaali reiästä sisään. Tiedossa oli, että valu ei ole niin tarkkaa kuin aikaisemmassa menetelmässä mutta siitä ei tullut ihan sellaista kuin olin ajatellut.Viilattu, hiottu ja kiillotettu tuote. Pinnasta tuli todella huokoinen ja epätasainen, mihin en ole täysin tyytyväinen.


Toivottavasti isä pitää tästä! Sehän tässä ratkaisee kaiken.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti