tiistai 8. marraskuuta 2016

Ensimmäiset kosketukset omaan linjaan -part 3, korjut ja hienovalu

No niin. Sitten saimme tehtäväksi suunnitella ja toteuttaa hienovalumenetelmää käyttäen jokinlainen koru. Tarkoituskena oli aluksi tehdä riipus mutta tein myös sormuksen, koska jäi aikaa tehdä myös toinen.


Olin maininnut kaverilleni, että meillä tulee hienovalu jossain vaiheessa joten minulla oli jo asiakastilaus tulossa.

Kaverinin tyttöystävän äiti sai syntymäpäivälahjaksi tatuoinnin lapsiltaan, jonka pohjalta piti tehdä hänelle samantyylinen riipus.Tästä siis piti tehdä jokinlainen riipus. Sain vapaat kädet mutta riipuksessa tuli olla kuu ja kuvassa näkyvät neljä tähteä.
Sain raapusteltua jonkinlaisen omanlaisen kuvan. Sitten täyty lähteä toteuttaaman sitä. Aluksi valtsin jonkinlaisen kaiverrusvahan ja laitoin halutun kokoisen kuvan vahan päälle ja pistin kuvan läpi ääriviivat neulalla.

Sitten vaan kaivertamaan. Monen tuskaisen päivän jälkeen sain tehtyä kunnollisen ja itseäni miellyttävän muotoisen kappaleen.
Seuraavaksi piti saada kuvassa näkyvä "nauha" kiinni kuuhun ja kiinnittää tähdet myös...

Lopputulos oli kutakuinkin tämä. Olin ihan tyytyväinen ja päätin kokeilla onneani ja nähdä onnistuuko valu vai ei.Valutekniikkahan perustuu siihen, että ensin tehdään valmiin tuotteen näköinen vahamalli, mahdollisimman tarkasti. Sitten mallit kiinnitetään "kuuseen" (vahatikku, johon kiinitetään mallit eräänlaisilla "oksilla"), laitetaan muottiin ja kaadetaan muottiin kipsi.

Kipsi kuivuu noin vuorokauden jonka jälkeen kipsi laitetaan höyrytysuuniin pariksi tuntia. Kun hörytys on valmis, kipsimuotti menee karkaisu-uuniin noin neljäksi tai viideksi tunniksi polttamaan vahat pois. Sitten alkaa varsinainen valu.

Muotti menee alipainevalukoneeseen, sulatetaan haluttu materiaali (tässä tapauksessa hopea tai pronssi) ja kaadetaan sula materiaali muottiin sisälle. Annetaan jäähtyä hetken aikaa, pestään kipsi pois ja irroitetaan kappaleet kuusesta.


Sitten viimeistellään kappaleet viilaamalla, hiomalla ja kiillottamalla. Alla hieman prosessi kuvia.
Viimeistelemätön, suoraan valusta tullut kappale.


Viilattu, kiillottamaton.

Viimeistelty ja kiilloitettu valmis tuote.
Kokonaisuudessaan prosessi oli haastava ja mukava, vaikka välillä meinasi toivo mennä. Onneksi siitä tuli näinkin hyvä niin uskaltaa antaa riipuksen eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti