tiistai 8. marraskuuta 2016

Ensimmäiset kosketukset omaan linjaan -part 1, seinäkello

Kiertopajat takana, nyt alkaa oman linjan työt. Ensimmäiset päivät kävimme yhdessä läpi mitä meidän tulisi tehdä tänä vuonna.

Ensimmäinen tehtävänanto oli seinäkello, joka piti tehdä erilaisista paloista. Muutaman suunnittelutunnin jälkeen sain idean, että teen Vegvísirin, koska se voisi näyttää kivalta sienällä ja se on hieman erilainen.

Valitettavasti vaha puhelimeni ei toiminut niin kuin olin ajatellut sen toimivan, joten menetin noin 400 kuvaa muun muassa prosesseista. Yritän kompensoida sitä tekstillä.

Ensimmäisenä lähdin piirtämään kuvan ko. kellosta 1:1 -kuvana. Kun kuva oli valmis, mittasin pyöröteräksestä tarvittavat mitat suuntanuolille ja kellon taustalle. Suuntanuolet katkaisin sahauskoneella, joka sijaitsee meidän tarvikevarastossa. Käytin 3mm ja 6mm pyöröterästä. Seuraavaksi hitsasin suuntanuolet yhteen tig-hitsausta käyttämällä, koska tig:llä saa sulatettua metallit tiukasti yhteen ilman lisäainelankaa.

Seuraavaksi leikkasin kellon taustan 1mm teräslevystä käsileikkurilla.

Lopuksi, kun kaikki osat oli kasattu ja valmiina kiinnitystä varten, kävin maalaamossa maalaamassa suuntanuolet mustaksi ja taustan valkoiseksi. Viimeisenä suuntanuolet niitattiin kiinni taustalevyyn. Keskelle piti porata vielä reikä, jotta saadaan kellokoneisto kiinnitettyä.Tässä vielä kuva valmiista työstä.
Kello onnistui kohtalaisen hyvin. Pieniä vaikeuksia oli aluksi saada sulatettua suuntanuolissa olevat kappaleet toisiinsa mutta hyvin se meni kun vähän harjoitteli. Enpä ole tehnyt seinäkelloa sitten yläasteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti